Barcelona: S’estén l’okupació de sucursals bancàries

banc_expropiat_de_gracia_barcelonaSis oficines bancàries s’han convertit en centres socials

El mes de febrer d’enguany, hi havia onze centres socials okupats (CSO) amenaçats de desallotjament arreu del territori. De tots aquests espais alliberats, tres mantenen un litigi legal obert, cinc han aconseguit una cessió de l’espai o aturar el procés temporalment, dos han estat desallotjats –La Otra Carboneria i en un primer moment Can Vies– i un, l’Ateneu Popular de l’Eixample, té una ordre de desallotjament ferma que s’hauria d’executar durant el mes de juny. Sembla que l’enèsima onada repressiva dels darrers anys contra el moviment okupa, fortament arrelat a Catalunya, no ha obtingut els resultats esperats per les institucions públiques i el poder judicial. El desallotjament frustrat de l’històric Centre Social Autogestionat Can Vies, al barri de Sants de Barcelona, ha tornat a situar a la primera línia del debat públic el paper d’aquests centres com a eixos vertebradors del moviment veïnal i el teixit associatiu de viles i barris. Paral·lelament, continuen apareixent projectes nous que rebutgen la tutela de les institucions i aposten per l’okupació com a eina per recuperar espais i construir imaginaris alternatius al sistema capitalista. La històrica mancança d’espais per desenvolupar projectes autogestionats, sumada a la dificultat per iniciar i consolidar noves okupacions, estan afavorint la cerca de noves estratègies i objectius per continuar qüestionant la propietat privada i omplint de vida immobles abandonats per les seves propietàries.

De bancs a centres socials

El mes d’octubre de l’any 2011, un grup de veïnes de la Vila de Gràcia va entrar a l’antiga sucursal bancària de Caixa Tarragona –actualment Catalunya Caixa– situada al número 181 de la Travessera de Gràcia. Amb aquesta acció, volien aconseguir un espai per “donar cabuda a les necessitats i les iniciatives del barri i dels diferents col·lectius i associacions” i reivindicar l’okupació d’un immoble d’una entitat financera, amb l’argument que són la “màxima expressió del capitalisme”. D’aquesta manera, s’obria un nou camí fins ara inexplorat pel moviment okupa: recuperar espais en desús propietat dels bancs per crear centres socials autogestionats. En un context de crisi on bona part de la ciutadania percep les entitats financeres com un dels principals problemes que hi ha a l’Estat espanyol –segons les dades del baròmetre dels mes d’abril del Centre d’Estudis Sociològics (CIS)–, la legitimitat del poder econòmic representada pels bancs ha quedat greument malmesa. Tot això, sumat a l’elevat nombre d’actius immobiliaris en desús que posseeixen, fruit del tancament de moltes sucursals per la fusió de caixes d’estalvis i la reestructuració del sector bancari, han propiciat un caldo de cultiu ideal perquè proliferin les okupacions d’aquests espais.

L’espurna encesa pel Banc Expropiat de la Vila de Gràcia va trigar més de dos anys a encendre la metxa que, fins ara, ha vist néixer cinc noves ocupacions d’antigues oficines bancàries. El mes de febrer d’enguany, persones provinents de diferents col·lectius i projectes dels barris de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni de Barcelona van confluir per okupar una vella oficina de Caixa Penedès al número 98 del carrer Urgell. Des d’aleshores, l’Ateneu l’Entrebanc acull diverses activitats i el jutjat ha arxivat la via penal contra l’okupació. També el mes de febrer d’aquest any, durant una manifestació de suport al Banc Expropiat –que actualment espera data de judici–, es va fer pública l’okupació d’una altra oficina de Catalunya Caixa a la mateixa Travessera de Gràcia número 227. Des d’aleshores, el Casal Popular Tres Lliris dóna cabuda a diferents grups de joves de la vila. Mentrestant, s’instrueix als jutjats el procediment penal que ja ha suposat la imputació de diverses joves i la imposició d’un requeriment judicial per abandonar voluntàriament l’espai, sota l’amenaça d’emprendre mesures cautelars per desallotjar. Més enllà dels barris cèntrics de la ciutat comtal, l’Assemblea de Joves del Congrés va inaugurar el CSO La Vaina, a finals del mes d’abril, un nou espai okupat propietat de La Caixa en aquest barri del districte de Sant Andreu. Les okupants de l’antiga oficina situada al carrer Riera d’Horta 53 estan obrint l’espai a la participació de col·lectius de barris propers i resten tranquil·les gràcies a l’absència d’amenaces judicials.

El cap de setmana passat, es van fer públiques les okupacions de dues altres sucursals als barris barcelonins del Fort Pienc i Sant Antoni. El Rec ha estat el nom triat per batejar el nou Ateneu Popular del Fort Pienc, un barri que s’havia quedat sense cap espai alliberat després del desallotjament, l’estiu passat, del Casal Popular la Resposta. Durant el cap de setmana, han començat les tasques per habilitar i dinamitzar aquesta oficina de Bankia en desús situada a la cruïlla dels carrers Ausiàs Marc i Roger de Flor. Setanta-dues hores després, al mateix districte de l’Eixample, s’inaugurava l’Ateneu la Porka, en referència a l’animal icona del patró del barri de Sant Antoni. El local es troba a la confluència de l’avinguda Mistral i el carrer Rocafort i era una oficina de Caja Madrid, ara propietat de Bankia, entitat parcialment nacionalitzada i recapitalitzada amb diners públics.

Aquesta mitja dotzena de nous espais okupats s’afegeixen als molts que hi ha a la ciutat de Barcelona i arreu del territori i perllonguen l’estira i arronsa entre els poders públics i financer i els moviments socials i polítics de base, agents enfrontats en una pugna per diferents models de societat.

David Bou, La Directa https://directa.cat/s%E2%80%99est%C3%A9n-l%E2%80%99okupaci%C3%B3-de-sucursals-banc%C3%A0ries-barcelona