Barcelona: OperacióCubaLibre divendres 19 de desembre i Nota de premsa

Sants, Barcelona. 12 de desembre de 2014

Ja han passat poc més de sis mesos des que l’Ajuntament de Barcelona, amb l’alcalde Xavier Trias i el seu dofí Jordi Martí en carrera ascendent cap a la casa gran, van desallotjar i enderrocar el CSA Can Vies, però van desencadenar una reacció solidària que féu possible la recuperació del centre social per al barri. Han estat uns mesos d’incertesa i de treball intens; però també ha estat un període molt enriquidor, ja que s’hi ha incorporat gent nova, amb noves idees i molt il·lusió. Una fase en què estem aprenent molt les unes de les altres amb l’objectiu que el centre social torni a ser el que era: un espai autogestionat que escapa de la tutela institucional i una escola d’aprenentatge col·lectiu i d’experimentació per a joves -i no tan joves- de la ciutat.

Recentment, els mitjans de comunicació fan al·lusions constants a la voluntat de l’ajuntament de què cessin les obres de rehabilitació de Can Vies, sota amenaça d’intervenció directa. Des de Can Vies neguem rotundament que cap de nosaltres haguem rebut cap notificació al respecte, ni per part de l’ajuntament ni per part de la Guàrdia Urbana. De fet, considerem que es tracta d’una maniobra estrictament electoral del actuals ocupants del consistori, que volen, d’aquesta manera, acontentar una oposició ja en precampanya electoral.

Des de Can Vies continuem i continuarem la nostra tasca de reconstrucció de l’edifici. Ja hem arreglat alguns espais i hem condicionat sostres i terres de l’extinta capella. I ho hem fet amb les nostres pròpies mans i amb l’ajuda de la base social del projecte. Ens referim a les 2.200 persones i col·lectius que van aportar el seu granet de sorra a la campanya de microfinançament en què vam assolir una xifra de gairebé 90.000€ que ens permetran finançar les obres. Ens referim també al procés participatiu per redissenyar l’espai, que vam aprovar el 4 d’octubre i vam presentar el passat 19 de novembre. I ens referim, a més, a les jornades de treball que estem duent a terme setmanalment, i en les quals estem rebent formació específica en fusteria, paleteria, prevenció de riscos i seguretat a l’obra.

Malauradament, el que sí que estem patint és la guerra de baixa intensitat en forma d’identificacions, intimidacions, gravacions i fotografies a membres del centre social, així com el bloqueig dels accessos i entrada al centre social des de la nova plaça. Des d’aquí volem denunciar la persecució i l’estratègia de desgast planificada pel Districte de Sants-Montjuïc i executada per la Guàrdia Urbana contra el CSA i les persones que en formem part. A més, tenim constància que s’està utilitzant a treballadors de l’obra del Calaix de la Vergonya per controlar i espiar allò que fem al centre social. Can Vies és un espai obert a tothom que hi vulgui participar, i les activitats que hi desenvolupem són públiques i accessibles al web del projecte i a les diferents xarxes social. Les pràctiques intimidatòries no fan sinó ressaltar la impotència de la vella política cap a un barri rebel i autoorganitzat.

Creiem que agafar-se a la manca de permís per reconstruir Can Vies és una excusa de mal perdedor. En primer lloc, estem rehabilitant un espai que estava en perfectes condicions i a ple funcionament fins l’arribada de la policia i la grua el passat 26 de maig. En segon, la doble moral a la ciutat-empresa, que persegueix el petit David, i amnistia al poderòs Goliat, fa que obres faraòniques com la Sagrada Família o la marquesina de l’hotel Majestic es duguin a terme sense llicència, i lliures de la mirada atenta, alarmada i alarmista, de la premsa i l’oposició. Pot ser el problema és que a Can Vies és un referent de la Barcelona popular i autogestionada, o no s’ha de pagar 11 euros per accedir-hi, ni hi ha habitacions de luxe de més de 200€?

D’altra banda, volem insistir, un cop més, que l’ajuntament insiteix a mantenir que a l’espai que ocupa Can Vies hi haurà una zona verda, quan hi ha projectat un edifci de quatre pisos. A més d’aquesta privatització del sòl de què ningú parla, hi ha projectada una rampa per connectar el calaix amb el carrer dels Jocs Florals i un bar, les molèsties del qual semblen no preocupar un districte que només a la plaça Osca ja acumula un bon historial. Apel·lem als mitjans de comunicació a que llegeixin amb cura el «Projecte executiu d’urbanització sobre la coberta i espais annexes de l’accés ferroviari a l’Estació de Sants (coberta, costat mar, accessos i façanes)» aprovat al març del 2014, per donar una informació rigurosa i honesta sobre el tema.

Finalment, i aprofitant l’avinentesa, volem traslladar tot el nostre suport i solidaritat cap al Banc Expropiat i el Casal Popular Tres Lliris, sobre els quals pesa una amenaça de desallotjament pel simple fet de defensar els seus barris i dotar-los d’espais oberts, participatius i rupturistes al barri de Gràcia.

http://canvies.barrisants.org/operaciocubalibrenotapremsa/