Castelló de la Plana: El Casal Popular es reinventa amb l’ocupació d’un edifici de la Sareb

Aquest matí, membres de l’assemblea han donat a conéixer el nou local, ocupat des de fa una setmana, desplegant una pancarta amb el lema ‘Recuperem espais abandonats. El que el poble construeix, al poble li pertany’.

El mes de març passat va ser un mes negre pel teixit social alternatiu de la Plana. El Casal Popular de Castelló, espai de convergència militant, autònoma i dinamitzadora de la ciutat, va tancar les seues portes. Tot i això, l’assemblea del casal, després “d’analitzar els errors i reformular el projecte”, va emprendre la tasca de cercar un altre local i va alliberar un espai abandonat.

Aquest matí, quasi quatre mesos després, l’assemblea del casal ha decidit fer pública la ubicació del que serà “el nou punt de confluència dels moviments socials, associacions i col·lectius de Castelló”. Segons han revelat, l’espai va ser ocupat dissabte passat per algunes activistes de l’assemblea, però no s’ha donat a conèixer fins avui al matí, una vegada assegurat el mateix. L’edifici ocupat està inclòs al llistat d’immobles de la Sareb, o banc dolent, i està situat al número 91 de la concorreguda ronda Magdalena, concretament, en el barri de la Guinea, un dels indrets més humils i multiculturals de la ciutat, proper també a l’estadi de futbol Castàlia i al centre social La Cosa Nostra.

A les deu del matí, s’ha desplegat una pancarta pel balcó, amb el lema Recuperem espais abandonats. El que el poble construeix, al poble li pertany, i, d’aquesta manera, s’ha donat a conéixer el nou ús de l’edifici de dues plantes. A la porta, hi han penjat un cartell que avisa la policia que no hi pot entrar sense autorització judicial.

Nous reptes i objectius

Amb aquesta nova ubicació, el projecte pretén obrir-se al barri, una “assignatura pendent” de l’espai anterior. Membres de l’assemblea han informat a la Directa sobre les futures accions previstes, entre elles, unes jornades per donar a conéixer el projecte al veïnat, amb pamflets de presentació escrits en valencià, castellà, àrab i romanès, les llengües principals del barri. “Volem que el projecte estiga obert a tothom, que acomplisca una funció de cohesió de barri, més enllà de ser l’espai dels col·lectius i les associacions que hi vulguen participar”, afirmen.

D’altra banda, l’assemblea del casal ha optat per l’ocupació, en contraposició a l’arrendament de l’espai anterior, per cridar l’atenció sobre la gran quantitat d’espais abandonats i en desús que existeixen a la ciutat i el fet que aquests espais “poden servir per al desenvolupament individual i col·lectiu, sobretot del jovent, la part més afectada per l’atur i el col·lectiu més migrant de la ciutat”. Per mitjà de l’ocupació, també es recupera una tradició que, des dels anys noranta, ha proveït la comarca de la Plana de diversos espais alliberats, com el Maset Blau, La Fàbrika, La Nau o Roquetes.

Paula Duran, La Directa https://directa.cat/actualitat/casal-popular-de-castello-es-reinventa-amb-locupacio-dun-edifici-de-sareb