Barcelona: Nova victòria veïnal contra Desokupa

20160926_Desokupa_carrer_Alarcon_Horta_Guinardo_BarcelonaL’actuació de grups de suport frustra l’embat dels homes del desallotjador de pisos Daniel Esteve a la Clota, al districte d’Horta-Guinardó. Els assaltants, contractats per la propietària MKPremium, es van fer passar per policies amb plaques falses.

Fa més de vuit anys que l’edifici número 21 del carrer d’Alarcón, al districte barceloní d’Horta-Guinardó, es troba en una situació d’okupació amb el consentiment verbal del seu propietari, que el va rebre mitjançant una herència. El maig passat, amb l’objectiu de desfer-se de l’edifici, la immobiliària Mk Premium va signar un contracte de pre-venda amb l’esmentat propietari per valor de 150.000 euros. Tot i que la venda no està tancada, l’empresa ja anuncia la venda dels 535 metres quadrats de finca per un valor de 395.000 euros als portals immobiliaris d’internet.

Amb l’acord a la mà, presumptes membres de la immobiliària, entre ells el director comercial d’MKP, han ofert indemnitzacions per valor de 1.000 euros a les residents de les diferents finques de la Clota perquè marxin, segons testimonien aquestes. Paral·lelament, els serveis jurídics de la immobiliària van iniciar un procés judicial per desallotjar les okupants restants. Com destaquen fonts de les habitants de l’immoble, “la denúncia està feta a nom del propietari, tot i que MKP no el va informar de la demanda i ell mateix ho desconeixia”, fins que les mateixes residents el van avisar.

Les residents asseguren que les visites de la immobiliària han sigut constants i que fins i tot els van preguntar quina quantitat estaven disposades a acceptar per marxar a finals del mes de setembre. Les okupants s’hi van negar novament. La propera visita de la immobiliària la van fer de bracet amb personal de Desokupa.

La pellícula dels fets

Dijous 22 de setembre al migdia. Tres homes corpulents, rapats i vestits de negre colpegen la porta de l’immoble del carrer d’Alarcón, mentre uns altres vuit es despleguen al llarg de la via, alguns d’ells amb eines de manyà. “Un d’aquests homes em va dir que venien a fer reformes a les zones comunes de l’edifici i a diversos pisos que pertanyen a la immobiliària. L’home estava molt alterat,” assenyala una de les residents. I afegeix: “Vaig ajuntar-me amb una altra companya d’edifici i em va dir que li havien dit que eren policies i li havien ensenyat una placa. Com que no tenien pinta de ser-ho, vam apuntalar les portes d’entrada i vam fer una crida a les xarxes socials.”

Segons les residents, els membres de Desokupa van intentar accedir a l'immoble fent-se passar per policies

Segons les residents, els membres de Desokupa van intentar accedir a l’immoble fent-se passar per policies

Poc més tard, tres patrulles dels Mossos d’Esquadra arriben al lloc i intercanvien un diàleg amb Daniel Esteve, gerent de l’empresa Desokupa, i Daniel Leyva, un dels dos germans propietaris del grup immobiliari MKPremium. Els Mossos parlen amb les ocupants des de l’exterior per intentar accedir a l’espai i comprovar quins pisos estan okupats. Des de dins, les residents s’hi neguen.

Poc després, arriben el conseller tècnic del districte d’Horta-Guinardó, Pau González, i una representant de la Unitat Contra l’Exclusió Residencial (UCER). Les residents de la casa truquen al propietari per exposar-li la situació. “Ens va dir que se sentia penedit i estafat per la immobiliària i que no podia fer-se enrere, donades les clàusules del contracte de pre-venda. Ens va donar molts ànims i ens va dir que ens cuidéssim”, apunta una de les habitants.

Els Mossos identifiquen els membres de Desokupa i, en aplicació de la nova llei de seguretat ciutadana, donades les possibles filmacions d’agents amb els mòbils, també identifiquen les persones que s’han mobilitzat a l’exterior de la casa per donar suport a la resistència de les okupants.

Frustrat l’intent de desallotjament, els homes de Daniel Esteve es retiren de l’escena i les veïnes ho celebren com una victòria. Tot i així, denuncien que, els darrers dies després dels fets, han tornat a veure alguns homes corpulents rondant pels voltants de la casa. En aquest sentit, cal apuntar que, aquest dilluns, el portal Info Horta-Guinardó ha publicat una informació amb la identitat d’un dels empleats detectats a l’assalt a la Clota. Segons aquest portal, el seu nom és Tulio Ricardo Muñoz, és empleat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i també va participar al desallotjament del carrer de la Cera del barri del Raval.

La immobiliària dels germans Leyva Ruiz

“MKPremium és una empresa patrimonial immobiliària especialitzada en la compra d’edificis a Barcelona per augmentar el seu valor. Comprem el seu pis de forma ràpida, confidencial i al comptat, reformat o a reformar, amb o sense inquilins. Mitjançant projectes de rehabilitació, fomenta el seu estat de conservació i, d’aquesta manera, augmenta la seva cartera patrimonial. MKPremium destaca per la seva eficiència, els seus valors i la capacitat d’augmentar el valor de les seves finques”, destaca la immobiliària al seu web.

Els Mossos van identificar els membres de Desokupa i, en aplicació de la nova llei de seguretat ciutadana, donades les possibles filmacions d'agents amb els mòbils, també les persones que es van mobilitzar a l'exterior.

Els Mossos van identificar els membres de Desokupa i, en aplicació de la nova llei de seguretat ciutadana, donades les possibles filmacions d’agents amb els mòbils, també les persones que es van mobilitzar a l’exterior.

El grup, tot i no ostentar la propietat, també va assumir la gestió de la polèmica venda del projecte de Can Seixanta al barri del Raval. Segons un article publicat a Eldiario.es: “L’empresa ha comunicat als veïns que hi ha la intenció de vendre tot l’edifici, en cap cas els habitatges o els espais per separat, la qual cosa fa pensar que la idea és projectar-hi un complex hoteler”.

Els mediàtics germans Daniel i Sergio Leyva Ruiz, propietaris d’aquest grup, apareixen amb freqüència en articles i monogràfics a mitjans com La Vanguardia o El Periódico de Catalunya. El juliol passat, en una entrevista per a aquest últim mitjà, un dels germans assegurava: “Comprar un edifici sencer per invertir en la seva posada en valor és, avui dia, l’opció més ètica per un mercat que ha produït massa habitatges i que, encara avui, passada la bombolla, ha de digerir un estoc elevat”.

Des de la pàgina web, l’empresa s’enorgulleix dels seus suposats valors solidaris: “MKPremium es constitueix com una empresa responsable i compromesa que, conscient del paper que juga a la societat, aposta per dur a terme accions de suport social encaminades a millorar la situació d’aquelles persones que necessiten un reforç i una ajuda socioeconòmica. Des de la seva fundació, MKPremium ha destinat una part considerable dels seus beneficis a finançar un projecte d’ajuda humanitària. La gestió de recursos, projectes i activitats per a l’atenció a col·lectius sensibles i/o desfavorits es regula a través d’acords i contractes pactats amb administracions públiques o altres entitats privades”.

Blanca Todó, La Directa https://directa.cat/nova-victoria-veinal-contra-desokupa-barcelona