Barcelona: El bloc d’habitatge okupat la Kan Tonada en perill de desallotjament

L’immoble té dos processos judicials oberts. El primer amb data oberta pel desallotjament d’un dels habitatges de l’edifici per la segona quinzena de gener, i el segon amb una sentència que està pendent de fixar la data pel desallotjament del bloc sencer.

Entre la cruïlla dels carrers Indústria, Castillejos i l’Avinguda Gaudí, al barri de la Sagrada Família, es troba la Kan Tonada, un bloc de pisos okupat que, des de fa tres anys, les seves habitants omplen de vida en comunitat. El bloc, que es va presentar al veïnat el març de 2015 amb unes jornades lúdiques on denunciaven l’especulació i els casos de corrupció urbanística del barri, es troba en perill de desallotjament imminent.

Després de nou mesos vivint a la Kan Tonada, les okupants van ser citades a judici el 5 d’octubre de 2015, denunciades per l’empresa Tonim SL. El propietari, Antoni Vila Casas, farmacèutic, col·leccionista d’obres i propietari de set empreses més, té l’objectiu de rehabilitar l’edifici per construir-hi pisos de luxe o turístics, segons denuncien les veïnes d’aquest bloc.

En un comunicat, la Kan Tonada assenyala que Vila Casas forma part d’una de les 200 famílies més poderoses de l’Estat espanyol, i que “les seves inversions es sostenen per l’especulació immobiliària, la compra d’edificis emblemàtics i el negoci farmacèutic”. Tonim SL és una societat cartera, més coneguda com a holding, la funció de la qual és la participació accionarial en altres empreses filials i el control o gestió d’aquestes. En el cas de Tonim SL, l’empresa acapara la tinença, comerç i explotació tant de béns mobles com immobles. Les veïnes de la Kan Tonada denuncien a Vila Casas per afavorir el negoci de l’especulació immobiliària i l’efecte nociu que aquesta té sobre el barri de la Sagrada Família i, en general, sobre Barcelona.

Dos procesos de desallotjament amb data oberta

Les veïnes de la Kan Tonada encaren l’any amb dos processos judicials oberts. Per una banda, hi ha programat el desallotjament d’un dels habitatges de l’edifici per la segona quinzena de gener. Mentre que, per la resta de l’edifici, la sentència del segon procés està pendent d’una data.

Així, durant la segona quinzena de gener, només es pot desallotjar un pis. Les okupants denuncien que existeix el risc que s’aprofiti la data oberta del primer procés i es desallotgi l’immoble sencer abans de termini. En aquest cas, es tractaria d’un desallotjament irregular perquè no estarien respectant el que dictaminen les dues sentències.

Article publicat originalment a ‘La Intervia’ http://www.laintervia.cat/2018/01/01/en-perill-de-desallotjament-el-bloc-dhabitatge-okupat-la-kan-tonada/
Elena Gruiz, La Directa https://directa.cat/actualitat/bloc-dhabitatge-okupat-kan-tonada-de-barcelona-en-perill-de-desallotjament