Barcelona: La reconstrucció de Can Vies comença amb la retirada de 40 tones de runa

Barcelona_Can_Vies_cadena

Mans, pics, pales i molta il·lusió per tornar a aixecar Can Vies. Així ha començat la jornada de rehabilitació de l’edifici que ha tingut el seu punt de partida a Can Batlló, on més de 300 persones equipades amb tot tipus de material d’obra (vídeo) han fet una cercavila fins al carrer Jocs Florals. Tres agents de seguretat de TMB que duien gossos amb morrió han abandonat la tanca de perímetre de l’immoble, així com també ho han fet dos agents de la Guàrdia Urbana, en el moment de l’arribada de la comitiva reconstructora. Un noi equipat amb un megàfon ha explicat quins serien els protocols d’actuació: “primer entrarà un equip d’arquitectes i aparelladors per estudiar la situació de l’edifici, després començarem a desenrunar i protegir les dependències que puguin ser rehabilitades”. Tot s’ha fet amb un alt nivell organitzatiu, on tothom anava equipat amb casc groc i guants.

Cadenes humanes han traslladat la runa fins l’exterior del solar, on s’ha separat i netejat totes aquelles totxanes que es podien reciclar. La resta ha quedat apilada al lateral de l’edifici, a mode de terraple. La grúa ha quedat reconvertida en una gran jardinera de flors i plantes. Mentrestant, tres escaladors equipats amb serres radials han tallat les estructures danyades que podien desprendre’s.

La frenètica activitat, que a migdia sumava més d’un miler de persones, s’ha arrodonit amb una cadena humana –de més de 500 persones– que ha transportat runa des de Can Vies fins a la porta de la seu del Districte de Sants. Hi han dipositat centenars de trossos de maó, alhora que hi han penjat dues pancartes i diversos cartells a les reixes i la façana. Els agents de la Guàrdia Urbana s’ho miraven des de la distància. Molts dels participants a la Fira d’Entitats, que paral·lelament es feia a la Carretera de Sants, han aplaudit la iniciativa. Un cop finalitzada la protesta han retornat davant de l’edifici en reconstrucció, on un mural de colors fet per infants i un dinar popular han estat les activitats lúdiques que han completat la jornada. Cap a les cinc de la tarda, i quan començava a ploure, s’havien retirat fins a dos metres de runa d’algunes de les dependències, amb un volum total de més de quaranta tones, que són fruit de l’actuació ordenada per l’Ajuntament de Barcelona el passat dimarts.

Les feines de rehabilitació també han consistit en tapar tots els forats a sostres i terres, així com en minimitzar qualsevol risc de despreniment. Al capdamunt de la teulada hi torna a onejar una banderola de Can Vies. L’última activitat de la tarda, abans de marxar en columna fins a la plaça Universitat, ha estat un pilar de 4 aixecat pels Castellers de Sants.

JESÚS RODRÍGUEZ / @ALBERTMARTNEZ | 31/05/2014 http://directa.cat/noticia/reconstruccio-can-vies-arrenca-amb-retirada-quaranta-tones-runa