Barcelona: Amenaces de desallotjament a Barcelona després de l’Efecte Can Vies

Distrito_VI_Sant_Andreu_BarcelonaEn perill el Banc Expropiat, CP Tres Lliris i Distrito VI

Fa un mes i mig des de l’intent frustrat d’enderroc del CSA Can Vies, i des d’aleshores ni l’Ajuntament de Barcelona ni el poder judicial han provat d’executar cap altre desallotjament a la ciutat. La reconstrucció de Can Vies camina a ritme constant, amb assemblees tots els dimecres a la nova placeta que ara hi ha a la part enderrocada i jornades de treball, alhora que es manté la recollida de fons mitjançant el micromecenatge. Quan som a l’equador del Verkami han recaptat 33.355 euros, amb l’objectiu final d’arribar als 70.000 euros.

El que es va conèixer com a Efecte Can Vies, però, ha condicionat molts dels procediments judicials i administratius oberts contra d’altres centres socials de la ciutat. Era previst que al llarg del mes de juny s’executés el desallotjament de l’històric Ateneu de l’Eixample, situat al passatge Comradí del barri de la Sagrada Família, però l’actuació de la policia s’ha postposat i les representants de la propietat han demanat explícitament que no es faci fins el mes de setembre. En el cas del centre social La Gordíssima de Sant Andreu de Palomar tampoc hi ha un risc imminent, ja que el procés ara està a l’espera de la resposta a un nou recurs.

En el cas del Banc Expropiat, ubicat a una antiga oficina de Catalunya Caixa de la Travessera de Gràcia que ara ha passat a ser propietat de l’empresa Antartic Vintage SL, el judici va quedar vist per a sentència el 2 de juliol, i en qualsevol moment es podria donar a conèixer la data de desallotjament. El jutjat de primera instància 57, després que l’apoderat Manuel Bravo Solano presentés una demanda civil, pretén fer fora d’aquest local l’Assemblea de la Vila de Gràcia, l’Assemblea Groga, la Xarxa d’Aliments i el grup d’Habitatge i Espai Públic i altres entitats, després que aquestes no van acceptar marxar a canvi de 12.000 euros.

Es mantenen les activitats malgrat l’amenaça de desallotjament

Les situacions més incertes hores d’ara es viuen al Casal Popular Tres Lliris (Gràcia) i al centre social Distrito VI (Sant Andreu). En el primer cas fou un jutjat d’instrucció qui va acordar una ordre de desallotjament cautelar que els Mossos d’Esquadra no han fet efectiva, però que es podria reactivar en qualsevol moment. Malgrat tot, l’assemblea dels Tres Lliris, que també havia estat una oficina de Catalunya Caixa i també es troba a la Travessera de Gràcia, manté absoluta normalitat en el seu calendari d’actes, que fins i tot s’han reactivat amb força aquest mes de juliol. El dimecres dia 9 s’hi ha fet una jornada d’homenatge a Pepe Rubianes, i es mantindran les activitats reivindicatives la resta de la setmana.

El centre social Distrito VI, okupat ara fa prop de tres anys, i situat al carrer Espronceda 322 del districte de Sant Andreu de Barcelona és el que té un perill més imminent de desallotjament. En un comunicat emès per l’assemblea del CSO expliquen que el 27 de maig d’enguany l’Ajuntament de Barcelona va pagar prop de nou milions d’euros per l’immoble al seu antic propietari, i el consistori va iniciar un procés administratiu de desnonament, que fou notificat el 26 de juny. És per això que han convocat una concentració aquest divendres 11 de juliol a les deu del matí a les portes de l’edifici. A la nota s’explica també que al centre social s’hi fan xerrades, passi de documentals i sopadors, així com tallers de mecànica, reparació de bicicletes, forja, circ, serigrafia i fitoteràpia, entre d’altres.

Jesús Rodríguez, La Directa https://directa.cat/amenaces-de-desallotjament-barcelona-despres-de-lefecte-can-vies