Barcelona: Taller biciosxs, nou anys a Nou Barris

El projecte fa anys que denuncia l’especulació immobiliària fent servir espais buits i abandonats i promouen l’autoaprenentatge, on cadascú repara la seva bicicleta amb ajuda d’alguna persona

Nou anys a Nou Barris. Aquest és el títol de la festa d’aniversari que el col·lectiu Biciosxs celebrarà demà dissabte 13 de desembre al CSA La Rampa. Un taller singular on les bicicletes són el mitjà, i no només de transport. Reivindiquen la bicicleta com a oposició a la cultura de l’automòbil i l’asfalt que impera a la ciutat. Denuncien l’especulació immobiliària fent servir espais buits i abandonats. Promouen l’autoaprenentatge, és a dir, cadascú intenta reparar la seva bicicleta, amb ajuda d’alguna persona del col·lectiu si cal, utilitzant les eines comunitàries. I a més a més, ho fan tot –o quasi tot– sense diners. El col·lectiu va acordar, des del començament, que el funcionament fos mitjançant troc, intercanvi. “Si necessites una peça, te l’emportes, però a canvi d’una altra, o una eina” expliquen.

Barcelona_Taller_biciosxs_
Pancarta recordant els tres anys del desallotjament del taller de bicis al carrer Joaquim Valls 137.

Obren tots els dijous –horari de dos quarts de set a dos quarts de nou– amb molta afluència de ciclistes, algunes vingudes des de l’altra punta de la ciutat. Utilitzen el garatge d’un edifici on viuen famílies que han estat desnonades, amb la qual cosa el taller ha contribuït a dinamitzar la comunitat. A part de la reparació de bicicletes, s’organitzen altres esdeveniments com concerts i jornades. Però les “biciosxs” no sempre han disposat de local.

Quatre espais en nou anys

Els inicis van ser el carrer, cap a l’any 2005. Ho explica en Jese, una de les persones que van viure el naixement del col·lectiu. “Ens vam ajuntar tres amants de la bicicleta i veïns de la zona amb ganes de fer coses”. El Kasal Jove de Roquetes, instal·lat provisionalment al Centre Cívic Via Favència va donar tot el suport per poder tirar endavant el projecte. “Els divendres a la tarda obríem i muntàvem tot el taller a la rambleta de davant del centre coneguda com el olivo” recorda en Jese.

Després va venir el primer concert per l’autogestió del taller, que va permetre obtenir alguns diners per comprar eines i també conèixer altres persones interessades a participar el projecte. A partir d’aquí el taller no va parar de créixer. Es va decidir ocupar un solar del barri on només hi havia la façana d’una casa. Van construir una teulada, una paret i van muntar tota la instal·lació elèctrica. En aquest espai van passar sis anys, fins que els van desallotjar per la força, això sí, després de llarg temps de resistència amb el suport de veïnes i entitats del barri.

Del primer taller van marxar al Casal 3 Voltes Rebel, un lloc que havia rehabilitat un altre col·lectiu del barri i que en aquell moment estava amenaçat de desallotjament. El període va ser curt però intens, i d’aquí es van traslladar al taller actual, al CSA La Rampa, que està situat al carrer Joan Riera número 17.

Jornada de dissabte 13

L’inici de la festa d’aniversari està previst al migdia, amb la presència de diferents ràdios lliures que retransmetran en directe, mentre en paral·lel es realitzaran jocs en bicicleta. Al migdia dinar popular i a la tarda més jocs, ràdio, i taller de reparació. Més tard arribaran les projeccions de vídeo ciclistes i des de les sis de la tarda fins a mitjanit tindran lloc els concerts on actuaran C-Utter, Taliban Jr, Protestango, Mateolika, Edulibra, Beyond the borders i Mar-tika.

La Directa, Òscar Romero 12/12/2014 https://directa.cat/taller-biciosxs-nou-anys-nou-barris