La PAHC Bages allibera un nou bloc de la Sareb a Manresa

A l’immoble, situat al carrer Montalegre 72 de Manresa s’hi allotjaran vuit famílies amb cinc criatures, que fins ara vivien en situació de vulnerabilitat.

Ja són cinc els edificis recuperats per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme de Bages (PAHC), quatre dels immobles són propietat de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb). Avui han fet pública l’ocupació d’un bloc situat al número 72 del carrer Montalegre de Manresa, amb el lema “Obrim les portes que el capitalisme ens tanca”, on allotjaran vuit famílies, entre les quals, hi ha cinc menors, un de sis mesos. Cap és afectada per la hipoteca, però són persones en situació d’absoluta vulnerabilitat: la família amb una criatura de sis mesos, per exemple, fins ara, vivia en un pis sense finestres, portes, aigua ni llum i amb el sostre foradat. De fet, la mateixa PAHC alerta que el 70% dels casos que arriben al Bages són de lloguer.

Mentre que el darrer bloc de la Sareb recuperat el 6 de febrer era originàriament de Caixa Manresa, en aquesta ocasió, la constructora de l’edifici estava endeutada amb el Banc Mare Nostrum i, amb el rescat bancari, va passar a mans de l’anomenat banc dolent. Representa el catorzè immoble de la Sareb recuperat a través de la campanya de l’obra social de la PAH a Catalunya, d’un total de 34, i col·loca Manresa al capdavant, amb un total de 140 persones reallotjades en cinc edificis.

bloc_bagesPorta de l’edifici del carrer Montalegre, propietat del Sareb

Les dades amagades

En el debat sobre habitatge organitzat per la PAHC Bages el passat 24 de març, van denunciar que el Govern no informa sobre la gravetat de l’emergència habitacional. Però, indagant en la memòria social del Pla d’Ordenació i Urbanisme Municipal (POUM), han pogut concloure que, segons dades de 2011, a Manresa hi ha 2.000 llars en situació de vulnerabilitat: no poden pagar hipoteca o lloguer. La xifra correspon al 6% de les famílies de la ciutat. A més, al barri vell de la ciutat, hi ha més de 500 habitatges en situació de ruïna o inhabitables.

Davant de la gravetat de la situació, Bernat Sorinas, membre de la Plataforma, assegura que “per molta llei mordassa (llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana aprovada pel PP que entre altres, preveu multes de fins a 600.000 euros per manifestar-se sense autorització prèvia i de fins a 30.000 euros per intentar impedir un desnonament) que aprovin, la por ja l’hem perdut i farem caure totes les portes”. La PAHC també critica que el govern municipal no actua sobre el nucli del problema, ja que, tot i haver aprovat la moció per multar els pisos buits dels bancs, ha trigat vuit mesos en comptabilitzar-los i no han facilitat el nom de les entitats. Alhora, denuncien que les famílies que no tenen ingressos queden excloses de les ajudes municipals, mentre els serveis socials donen cita a tres mesos vista.

Tot i haver aconseguit el compromís de cessió per a lloguer social d’un dels pisos de la Sareb, de moment, no s’ha tancat l’acord ni les condicions entre l’Agència d’Habitatge de Catalunya i el banc dolent. La PAHC continua doncs, apostant per posar al servei de les persones els pisos buits i amb aquest fi, reafirma Sorinas, “continuem exercint la desobediència civil, com l’única manera de garantir el dret a l’habitatge i per tant, a la ciutat”.

La Directa, Gemma Garcia, 28/03/2015 https://directa.cat/pahc-bages-allibera-un-nou-bloc-de-sareb-manresa