Barcelona: El jutge considera provat que els Mossos van trencar el vidre de la ‘Directa’ i La Ciutat Invisible

La sentència conclou que un agent “va parar la baixada de la barrera metàl·lica” i un altre agent no identificat va donar “un cop amb la seva defensa al vidre del local, trencant-lo i projectant els vidres cap a l’interior”.

El jutge Miralles Carrió, titular del jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona, s’ha vist obligat a absoldre els set agents imputats pel trencament del vidre del local de la Directa i la llibreria La Ciutat Invisible. La raó fonamental és que els policies van mentir durant el judici i això ha fet que no es pugui determinar quin d’ells va ser l’autor material del trencament del vidre de l’aparador del local la nit del 26 de maig de 2014. Segons la sentència –que s’ha comunicat aquest matí– el jutge considera provat “que en arribar a la cantonada els agents van baixar de la furgoneta i es van dirigir cap a un grup de gent que es trobava al davant del local del carrer Riego 37, provocant que aquests es fiquessin a corre-cuita a dintre del local”. Contradient la versió manifestada pel sergent i els sis agents del furgó, el magistrat assegura que “un d’aquests dos agents no identificats va parar la baixada de la barrera metàl·lica i la va empentar cap amunt, moment en que l’altre agent no identificat va donar un cop amb la seva defensa al vidre del local, trencant-lo i projectant els vidres cap a l’interior”. Tot seguit, “els agents van tornar a pujar a la furgoneta i van marxar del lloc”.

El jutge és contundent quan diu “De la prova practicada, doncs, podem concloure que els fets van ocórrer tal com s’ha denunciat. Davant la negació dels agents denunciats, lògica en tot cas, ens trobem amb tot el gruix de prova en contra”. “Hom podria pensar que el fet de què el local afectat sigui utilitzat per grups de persones d’ideologia diferent i en moltes ocasions contrària a determinades actuacions policials i polítiques de seguretat pública pot portar a exagerar els fets denunciats o a atribuir-los als agents com no és així”, reflexiona el jutge Carrió. Però la paraula dels testimonis veïnals per a ell va ser determinant: “en aquest cas la prova practicada supera l’àmbit d’aquest col·lectiu i arriba a testificals de veïns de la zona que van presenciar els fets i tots ells han estat coincidents en la seva versió, aportant diferents punts de vista dels mateixos fets en moments diferents”.

El jutge, tot i tenir la convicció de l’autoria policial, es veu forçat a absoldre els agents, perquè no ha pogut determinar quin dels set antiavalots del furgó E-20 va ser l’autor material del trencament del vidre. Carrió, malgrat tot, recorda que la sentència no és ferma i es pot recórrer davant l’Audiència de Barcelona. La sentència és un cop dur a la credibilitat dels integrants de la Brigada Mòbil. Cal recordar que, el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluis Trapero, va assegurar que ell confiava en els policies que van actuar aquella nit i no creia que haguessin trencat el vidre del local.

Jesús Rodríguez, La Directa https://directa.cat/actualitat/jutge-considera-provat-que-mossos-van-trencar-vidre-de-directa-ciutat-invisible