Manresa: L’Ajuntament desallotja la Sala Ciutat

Agents de la Policia Local de Manresa i operaris de l’empresa contractada per Criteria CaixaHolding han desallotjat aquest matí la Sala Ciutat de Manresa. El desallotjament ha començat amb l’obertura de les persianes de l’equipament mentre els agents feien un cordó per evitar una resposta a l’acció. Tot seguit han començat les obres d’enderroc de la sala. Alhora durant tot el matí hi ha hagut presència de patrulles de la policia local i Mossos d’Esquadra davant la sala.

El col·lectiu Recuperem la Sala Ciutat ha emès un comunicat aquest migdia on denuncia el silenciament d’un informe tècnic sobre l’estat de la sala elaborat pel col·lectiu “Arquitectes sense fronteres”, segons l’informe l’equipament està en bon estat i les parts malmeses “es poden habilitar sense invertir grans quantitats de diners”. Alhora afirmen que l’Ajuntament prioritza que Manresa sigui una ciutat “aparador i turística” en comptes de preocupar-se per les persones que hi viuen.

Pel que fa la decisió d’enderrocar la sala, la qual l’Ajuntament defensa com una decisió consensuada entre totes les parts implicades, el col·lectiu manifesta que no creuen que “la lògica i la raó es defensin des de la majoria”. En aquest sentit afirmen que l’equipament “segueix sent necessari per a les nostres vides”. Finalment acusen l’Ajuntament de posar per davant de les necessitats de la població “els interessos econòmics i privats”. Com a resposta al desallotjament han convocat una concentració avui a les 20h davant la Sala Ciutat.

Enderrocament a càrrec de la Caixa

El Ple Municipal celebrat el passat novembre va aprovar el conveni signat entre l’Ajuntament de Manresa i Criteria CaixaHolding. El conveni, gestionat per Servihabitat, preveu un seguit d’actuacions urbanístiques, entre les quals destaca l’enderrocament de la Sala Ciutat en substitució a la construcció del pavelló esportiu previst en el Pla Especial la Fàbrica Nova.

Segons el consistori, les actuacions contemplen la renovació del tram de la Via de Sant Ignasi (entre el carrer Vidal i Barraquer i la plaça Sant Ignasi), ampliant les voreres i construint una nova rotonda a la cruïlla; l’arranjament de la capella del Rapte, amb l’enderroc d’algun annex a la capella i de la Sala Ciutat, i la urbanització del seu entorn; i la urbanització de la Baixada dels Drets, contemplant la ubicació d’un sistema d’escales mecàniques. Les reformes estarien encaminades, segons l’ajuntament, a revitalitzar el Centre Històric i adequar la ciutat per celebrar els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi a Manresa (Pla Director de Manresa 2022).

Criteria, societat d’inversions propietat de la Fundació Bancària La Caixa, es va comprometre a iniciar l’enderroc de la Sala Ciutat de cara al gener d’enguany, si bé la resta d’actuacions es preveuen el 2017.

La Sala Ciutat, gairebé 50 anys d’activitat cultural

El desembre de 1960 es va inaugurar a Manresa la Sala Loiola, centre cultural neuràlgic de la ciutat que va aplegar artistes de renom de diferents disciplines artístiques. Els concerts d’Ovidi Montllor, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Jaume Sisa, Peret, La Dharma o Raimon; la representació d’obres teatrals polèmiques com “La Torna” dels joglars que parodiava l’assassinat de Salvador Puig Antich en mans de la dictadura franquista; o l’humor de Pepe Rubianes, van fer de la Sala Loiola un referent a la capital bagenca que també atreia gent d’arreu de la comarca

A principis de la dècada dels vuitanta els jesuïtes van cedir l’espai a l’Ajuntament de Manresa. Aleshores va ser quan la Sala Loiola va passar a anomenar-se Sala Ciutat, continuant amb el mateix dinamisme i activitat cultural.

Però la restauració i reobertura del teatre Kursaal, l’any 2007, va provocar canvis en la programació dels espectacles de la Sala Ciutat i del Conservatori, teatre que també volia ser enderrocat però que finalment serà rehabilitat fruit del referèndum celebrat al maig de 2014, on el “no” a l’enderrocament va sumar prop del 90% dels vots. Les activitats culturals del Conservatori es van traslladar al Kursaal, i les de les Sala Ciutat al Conservatori; de manera que la Sala Ciutat va tancar les seves portes al públic davant la manca d’una programació cultural.

La Sala Ciutat https://salaciutat.noblogs.org/

http://apunt.info/index.php/seccions/secciolluitesidrets/288-l-ajuntament-de-manresa-desallotja-la-sala-ciutat