Barcelona: S’okupa un edifici municipal al Poble-sec per transformar-lo en un espai educatiu per a infants

20160611_okupa_edifici_municipal_Poble_sec_BarcelonaL’immoble és l’antiga seu de l’Institut Botànic i l’acció és el tret de sortida d’unes jornades sobre pedagogies alternatives i autogestió organitzades pel col·lectiu de comaternitat i criança compartida Babàlia i l’Ateneu Cooperatiu La Base.

Ja feia dies que s’anunciaven les jornades Aprenentatge viu pel Poble-sec, impulsades des de l’Ateneu cooperatiu La Base i el seu projecte de renovació pedagògica Babàlia. La plaça del Sortidor d’aquest barri de la ciutat de Barcelona va ser l’escenari escollit per donar el tret de sortida a un cap de setmana ple d’activitats: xerrades, espectacles, concerts, un espai infantil i tallers per a les criatures. Segons les organitzadores, l’objectiu de les jornades és “donar un impuls a la creació de comunitat al barri, entre les persones i entre projectes i espais”.

Al voltant de les 12 del matí, una cercavila seguida per una seixantena de persones ha recorregut els carrers del Poble-sec per “reivindicar un aprenentatge viu i espais per a les criatures”. La comitiva, formada majoritàriament per pares i mares amb criatures de poca edat –amb molts cotxets–, estava encapçalada per dos capgrossos que representaven un nen i una nena, seguits de la batucada Batela. En una de les escales d’accés al MNAC, s’ha gravat una escena que ha de formar part d’un vídeo de difusió del projecte. Finalment, pels volts de les dues del migdia, la marxa s’ha plantat davant un immoble de titularitat municipal situat al passeig de Jean C. N. Forestier (al peu de la muntanya de Montjuïc) on –després que una persona vestida de mag hagi intentat fer un truc per obrir la porta i uns grafiters fessin una pintada– un grup de participants ha obert la tàpia. L’edifici ha estat okupat i s’hi ha començat a preparar una fideuà popular.

Criança comunitària

Babàlia és una associació del Poble-sec formada per famílies amb criatures nascudes a partir de l’abril de 2011. Va néixer l’any següent amb “ganes d’implicar-se en la criança comunitària creant xarxes de suport entre famílies” i ajuntant-se “de manera cooperativa i autònoma”, segons les seves pròpies paraules. Denuncien “la manca d’oferta institucional” i assenyalen “una demanda popular cada vegada més elevada en aquesta línia”; per aquest motiu, afirmen que volen respondre a les diferents necessitats de les famílies que viuen al barri “creant nous espais d’aprenentatge més integradors i solidaris”.

Durant aquests quatre anys, el projecte ha anat evolucionant i s’ha trobat amb noves necessitats. Hi han entrat famílies i persones noves, que han pogut conciliar la seva vida personal i laboral acompanyant els infants durant les hores de feina amb l’ajuda d’educadores –que preparen les activitats– i algunes mares i pares que fan d’auxiliars per torns.

Expliquen que, actualment, “les característiques del local no permeten cobrir les mancances” per poder desenvolupar totes les activitats que impulsen. Entre les seves reivindicacions, hi ha la creació d’un hort comunitari d’ús veïnal “on sigui possible un contacte més integrat a la natura dins d’un espai urbà”, espais de trobada per a joves i espais polivalents on les diferents activitats pedagògiques es puguin dur a terme de manera simultània i sense limitacions. Per tot això, demanen “suport popular per accedir a un espai” on poder desenvolupar íntegrament el seu projecte pedagògic “en sincronia i amb respecte cap al barri i l’entorn”.

Les jornades continuaran al nou espai okupat (matí, tarda i vespre) durant tot el cap de setmana. És per això que fan una crida a assistir-hi per donar suport i contribuir a la “creació d’espais i pràctiques autònomes des d’on relacionar-nos fora del dogma del benefici econòmic o el control estatal”.

Vicent Almela i David Bou, La Directa https://directa.cat/actualitat/sokupa-un-edifici-municipal-al-poble-sec-de-barcelona-transformar-lo-en-un-espai-educatiu