Ljubljana: Rog, molt més que una vella fàbrica okupada

20160705_ROG_LjubljanaL’emblemàtic centre social de la capital eslovena ja ha resistit un assalt conjunt de policia i agents de seguretat privada i un altre per part de neonazis armats.

“Europa ensopega amb els okupes” és el titular d’un article publicat a El País el 4 de juny passat en relació amb els fets del Banc Expropiat de Gràcia. Enèsima peça periodística que comparava els altercats i les consegüents crisis polítiques viscudes a Barcelona arran d’alguns desallotjaments amb altres processos similars experimentats a les grans capitals europees durant les darreres dècades. En essència, l’article s’aferrava a la tesi de la violència okupa estesa per Grècia, Alemanya i Holanda i aprofitava per llançar una crítica implícita contra els governs europeus, “reiteradament impotents davant la pedra de les okupacions i incapaços de trobar una solució al conflicte”.

Tot i així, més enllà dels mediàtics i demonitzats epicentres okupes d’Europa, hi ha altres lluites per la defensa d’espais alliberats que tenen lloc de manera continuada i paral·lela a ciutats de països relegats a una esfera secundària, amb menys visibilitat i incidència mediàtica. El 6 de juny passat, a les tres del matí, dos dies després de l’article d’El País, membres de l’empresa de seguretat privada Valina es van presentar davant la porta de Rog, una vella i emblemàtica fàbrica de bicicletes okupada des de l’any 2006 al bell mig Ljubljana (Eslovènia). Venien acompanyats d’operaris i maquinària pesant enviada per l’Ajuntament de la ciutat amb l’objectiu d’esfondrar un dels nombrosos blocs que formen els 7.000 metres quadrats de l’antic recinte fabril.

La comunitat de Rog, prèviament organitzada i coneixedora del procés de desallotjament, va oferir una “dura resistència davant la violència i l’agressivitat dels guardes de seguretat, que va causar lesions als okupants”, com apunten fonts del col·lectiu al portal A-Radio Berlin. Poc més tard, grups de suport de la ciutat van aconseguir entrar a la zona autònoma i aixecar barricades per garantir el control del bloc. A poc a poc, les manifestants van empènyer els agents de seguretat i la policia que supervisava l’operatiu cap als afores de la fàbrica i van aconseguir recuperar el terreny i el control total de l’espai i impedir temporalment la demolició.

El 6 de juny passat, un grup de manifestants empeny els agents de seguretat i la policia que supervisava l'operatiu cap als afores de la fàbrica i aconsegueix recuperar el terreny i el control total de l'espai

El 6 de juny passat, un grup de manifestants empeny els agents de seguretat i la policia que supervisava l’operatiu cap als afores de la fàbrica i aconsegueix recuperar el terreny i el control total de l’espai

Però aquesta no ha estat l’única ofensiva que ha patit la vella fàbrica. Segons apunten residents de Rog, el dissabte següent a la nit, una trentena de neonazis armats amb pals van intentar entrar a l’espai. Les habitants van bloquejar les portes i van defensar-lo. “Hi ha un repunt de grupuscles feixistes i una intensificació d’atacs seus a Eslovènia, especialment a Novomesto i Ljubljana. Rog és molt activa amb les migrants i s’organitza amb elles. Entenem que hi ha certa correlació entre les polítiques governamentals de rebuig contra migrants i refugiades i l’atac contra l’espai”, asseguren fonts del col·lectiu que el gestiona.

Enclavament autònom emblemàtic

Des de l’any 2006, Rog és una de les zones autònomes més destacades d’Eslovènia. Ventre d’altres col·lectius i iniciatives socioculturals i polítiques, els 7.000 metres quadrats del complex fabril es divideixen en prop duna trentena d’espais diferenciats que acullen, entre altres, un taller de bicis, sales de cinema, exposicions i concerts, un skate park i un bike park, un espai de circ, estudis de música i sales per a diferents associacions.

Abandonat i degradat des del tancament de la fàbrica l’any 1991, la recuperació d’aquest espai, el 2006, va ser impulsada per estudiants, activistes i artistes com a resposta a la privatització, la desindustrialització i l’erosió dels espais socials i públics de Ljubljana i per fer èmfasi especial en la carència de recintes destinats a la creació artística alternativa i a l’activitat política.

Inicialment, la municipalitat de Ljubljana, propietària de la fàbrica, va acceptar una cessió temporal de l’espai perquè les okupants hi desenvolupessin les seves activitats. No obstant això, segons afirmen fonts de Rog, “mitja hora abans de la signatura del contracte formal, l’Ajuntament va canviar d’opinió i va cancel·lar la proposta, pressionat per una petita part –però molt influent– del veïnat de la zona, que no volia un nou Metelkova a prop”.

Metelkova és una icona cultural, artística i, darrerament, turística de Ljubljana i Eslovènia. Aquesta vella caserna militar de l’exèrcit iugoslau va quedar abandonada l’any 1991 i es va reconvertir en centre cultural. Okupat i autoorganitzat des de 1995, des d’aleshores és considerat com un dels espais més grans i rellevants de cultura alternativa i underground d’Europa. Tot i el seu estatus legal “irregular”, Metelkova va ser declarada patrimoni cultural nacional pel govern eslovè l’any 2005. Per la seva banda, els membres del col·lectiu Rog asseguren que “no es tracta d’una ocupació clàssica, però sí d’una alteració temporal dels propòsits urbanístics”.

El futur de Rog

Tot i la victòria temporal, el futur de l’espai continua greument amenaçat. Amb la ciutat immersa en una forta onada gentrificadora, especialment al centre de la ciutat, la municipalitat de Ljubljana manté els seus plans d’esfondrar un dels blocs de la fàbrica i iniciar la progressiva reconversió de l’espai en un centre de disseny, art contemporani i indústries creatives. Segons afirmen fonts de Rog, aquest seria el primer pas per acabar desallotjant la totalitat de la fàbrica i “convertir el recinte en un espai estatista i estèril de caràcter semipúblic”.

Resseguint les directrius estratègiques del projecte europeu titulat Una segona oportunitat: de l’ús industrial a l’impuls creatiu, l’Ajuntament de la ciutat té com a objectiu desenvolupar estratègies per renovar antics emplaçaments industrials i convertir-los en centres clau de cultura per a la ciutat. Tanmateix, aquest projecte accentua força l’atractiu d’aquests espais per a artistes internacionals i turistes. És per això que un dels nous projectes que es construiria a Rog seria un hotel de disseny i apartaments de luxe.

Un fragment del documental 'Defend Rog'. Des del juny passat, grups de suport de la ciutat han aixecat barricades per garantir el control del bloc

Un fragment del documental ‘Defend Rog’. Des del juny passat, grups de suport de la ciutat han aixecat barricades per garantir el control del bloc

“La municipalitat encara no té prou fons per a la renovació de la fàbrica, però ha estat pressionant per demolir un dels hangars abans del 14 de juny, la data límit permesa”, apunten fonts del col·lectiu. També asseguren que els plans de la ciutat estan totalment en contra d’un projecte autònom a Rog.

“Després d’estar deu anys treballant i dinamitzant un espai en condicions precàries, tenim el dret legítim d’utilitzar-lo i gestionar-lo. Les activitats actuals i l’organització horitzontal de Rog tenen més potencial que la proposta municipal, rígida organitzativament i orientada a finalitats comercials”. Per això, el col·lectiu ha iniciat una campanya de lluita mitjançant la qual convida tota la resistència local i internacional a visitar i allotjar-se a la comunitat.

Guille Larios, La Directa, https://directa.cat/rog-molt-mes-que-una-vella-fabrica-okupada-ljubljana