Mataró: Una sentència posa en dubte que la família Nonell sigui la propietària de l’ateneu la Trama

Ateneu_Popular_La_Trama_MataroSegons es desprèn de les dades del Registre de la Propietat, la titularitat de l’edifici correspon a la societat mercantil Avantage Disc SL i no pas a la família Nonell, tal com han informat diversos mitjans de comunicació.

“Una dona malviu en un garatge perquè té la propietat okupada”. Així titulava el periodista Fede Cedó un article publicat el 15 de desembre al diari La Vanguardia. La successiva rèplica de la peça a diversos portals digitals ha derivat en titulacions on s’arribava a afirmar que l’immoble en litigi era “la seva casa”.

Segons La Vanguardia, Emilia Dávila, dona de 63 anys i vídua de l’empresari Miquel Nonell -que va forjar un imperi tèxtil a la capital del Maresme-, viu en una planta baixa que el rotatiu del Grup Godó defineix com a “garatge estret i fosc”. Malgrat això, el diari afirma que “té propietats que la traurien de l’atzucac, un edifici fabril al centre de la ciutat que no pot tocar perquè els okupes de l’ateneu popular La Trama s’hi han instal·lat”. La sentència judicial i les dades del registre mercantil a les quals ha tingut accés la Directa qüestionen aquesta afirmació, si més no, en relació a la propietat de l’edifici.

La finca de 3.000 metres quadrats okupada està situada al passeig de Cabanellas número 1 de Mataró. Una sentència del jutjat d’instrucció 4 de Mataró, de desembre del 2015, afirmava que l’immoble es trobava des de l’any 2004 “en estat d’abandonament, a més de desocupat i a l’espera de ser venut per a la seva demolició”. És precisament la situació acreditada d’abandó de l’edifici la que va justificar que la jutgessa Dolores Gómez desestimés una demanda per una presumpta falta d’usurpació contra dos veïns de Mataró que van assistir a una xerrada organitzada el 9 de maig de 2015 a l’interior de l’edifici. El dia anterior desenes de persones de la capital del Maresme hi havien accedit per tal de rehabilitar i condicionar la finca amb l’objectiu d’instal·lar-hi la seu de l’Ateneu Popular la Trama, en funcionament avui en dia.

La sentència absolutòria, a més, revela que la titularitat de l’edifici no està clarament determinada, a causa d’un litigi entre la família Nonell Dávila i la promotora urbanística Avantage Disc SL. Els Nonell van decidir vendre l’edifici l’any 2004 a la promotora, que havia previst el desenvolupament d’un projecte de construcció d’habitatges. El contracte de compravenda establia diverses clàusules, segons les quals s’abonaria la suma total de l’adquisició per terminis i sempre pendent de la voluntat del consistori mataroní per donar el vistiplau a les noves edificacions. Malgrat les clàusules, la finca va quedar inscrita al Registre de la Propietat a nom de la societat mercantil Avantage Disc SL. Així consta el dia d’avui. A la sentència que va absoldre els okupants amb data de 23 de desembre de 2015 es diu textualment: “El local estava en estat d’abandonament i la titularitat de la propietat en litigi, que no consta resolt encara, entre la família Nonell Dávila i l’entitat Avantage Disc SL”. Fins que no es dictamini una sentència ferma la família Nonell Dávila no es podrà inscriure de nou com a titular de la finca.

Reacció de la Trama

L’Ateneu Popular la Trama ha emès un comunicat on denuncia “les mentides que en les darreres hores han aparegut en diversos mitjans de comunicació”. En la nota acusen el periodista Fede Cedó de “manca de rigor professional” i asseguren que la notícia és “un publireportatge ple de falsedats sobre l’Ateneu Popular La Trama de Mataró, on detectem la mà del regidor del PP a l’Ajuntament de Mataró, José Manuel López”. En aquest sentit manifesten que “no és cert que la família Nonell no pugui vendre la propietat perquè en aquests moments la finca estigui okupada”. Per la seva banda, la família Nonell ha difós rebuts de l’Impost de Béns i Immobles a nom seu, però no ha donat a conèixer cap document que acrediti la titularitat de la finca.

Des de l’Ateneu Popular la Trama, a més, aprofiten el comunicat per donar a conèixer les seves intencions de “dotar de vida social i col·lectiva un espai abandonat des de fa anys i esdevenir un punt de trobada d’aquelles persones que volem construir alternatives a un sistema que ens condemna a la precarietat, a l’exclusió i a la misèria a la classe treballadora”.

Jesús Rodríguez, La Directa https://directa.cat/actualitat/una-sentencia-posa-en-dubte-que-familia-nonell-sigui-propietaria-de-lateneu-trama-de