Girona: 4 persones s’enfilen i s’encadenen a la torre 64 de la MAT a Fellines per aturar-ne les obres

4 persones s’enfilen i s’encadenen a la torre 64 de la MAT a Fellines per aturar-ne les obres

Recordem que Fellines és un més dels 14 nuclis on s’incompleix la distància de seguretat respecte de la línia MAT, amb la qual la Generalitat de Catalunya es va comprometre per escrit quan va informar favorablement l’autorització administrativa d’aquesta línia, imposant al mateix temps un canvi de traçat (respecte a l’original, paral·lel al TGV), dient textualment “aquestes variants redueixen l’impacte visual i donen compliment a les distàncies recomanades, que són de 500 metres respecte els nuclis de població i de 100 metres en el cas de masies aïllades”.

La distància entre el poble i la línia, és de 280 metres, el nucli de Mas Nicolau a 180 metres i hi ha diversos habitatges i edificacions per sota dels 100 metres, fins i tot una masia a 17 metres, Can Planelles, que és on va tenir lloc l’acció de resistència del passat dia 8 de gener.

És per això, afegit al fet que hi han hagut fins a 3 canvis injustificats de traçat dins del municipi gràcies a pressions de tercers, fa que sigui en aquesta zona on hi ha més oposició al projecte, i al mateix temps, més repressió. Recordem que hi han més de 30 persones imputades arran de la lluita contra la MAT en aquesta zona.

L’incompliment flagrant en aquesta i d’altres zones, obre una via, totalment legítima i necessària, per aturar la MAT, desmantellar-la i forçar l’inici d’una veritable transició energètica.

– Denunciar la hipocresia total de CiU, PSC, ERC i ICV arran de l’acord del Parlament de la setmana passada, demanant la suspensió de l’autorització del ramal de la MAT de la Selva. Volent-se ara, rentar les mans, demanant la suspensió d’un ramal de 17 kms, sense cap mena d’interès estratègic per l’oligolpoli i totalment prescindible per a REE. Essent ells, els responsables de tot el desgavell en matèria d’energia i còmplices directes de la construcció de la MAT Sentmenat-Vic-Bescanó-Ramis-Santa Llogaia i Baixàs, en total 192,36 km de línia.

En l’acord del parlament, s’ha destacat que cal replantejar la necessitat d’aquest projecte, ja que els arguments que REE fa gairebé 10 anys que esgrimeix avui ja han quedat obsolets.

– La MAT, la darrera alenada d’un model que ens porta al col·lapse.

L’objectiu real de la MAT és rescatar el sector elèctric espanyol i permetre-li exportar els seus brutals excedents elèctrics cap a Europa i així evitar el fet de tenir aturades les noves centrals de cicle combinat de gas i haver de rebaixar la potència o bé aturar reactors nuclears. N’és prova d’això, que per novè any consecutiu l’estat espanyol és exportador net d’energia elèctrica i, d’ençà del 2007, el consum elèctric cau any rere any de manera molt notable.

Arran d’aquesta bombolla elèctrica, no és casualitat que tinguem l’energia elèctrica més cara d’Europa, que siguem l’únic país del mon amb dèficit de tarifa, que tinguem més del doble de potència instal·lada que no pas consumim, tampoc ho és que es castigui a les renovables, que es bloquegi l’autoconsum, o que tinguem fins a un 15% de famílies de Catalunya en situació de pobresa energètica.

Amb la MAT, l’estat espanyol doblarà la capacitat d’interconexió, passant del 3% al 6%. Cal dir que Catalunya com a estat independent, ja compta amb una capacitat d’interconnexió superior al 10% (recomanació UE), sense comptar amb la MAT.

És obvi també, que no pot haver-hi cap mena d’independència política en un país com el nostre, sense recursos fòssils, i amb una dependència energètica de l’exterior que a Catalunya arriba a ser del 96%. Tot això fa que sigui extremadament urgent acabar amb el model energètic vigent perquè ens aboca a la dependència, vulnerabilitat i finalment al col·lapse. Cal tendir cap a la resiliència i l’autosuficiència energètica, l’antítesi de la MAT.

Com s’ha pogut demostrar, la MAT no és necessària, però és molt necessari que entre tots i totes DESMUNTEM L’ESTAFA ELÈCTRICA, DESMUNTEM LA MAT.

Girona 12 de juny de 2014.

Campanya Aturem la MAT.

Més info:
http://noalamatgirona.wordpress.com/