Barcelona: Carta oberta a l’ajuntament sobre l’expedient de desnonament

CSOA_transformadors_en_perillSenyora alcaldessa de Barcelona,

Som els i les actuals ocupants del CSOA Transformadors. Aquesta és una carta informativa sobre la situació en què es troba el centre social i la nostra posició davant l’expedient administratiu de desnonament que està tramitant Serveis Jurídics del districte de l’Eixample. Considerant que l’Ajuntament és el propietari de l’edifici situat al carrer Ausiàs March número 60 tenim la certesa que vostè deu estar al corrent de les actuacions respecte l’esmentat immoble. Si això no fos així, entenem que a partir de l’entrega en mà d’aquest text ho esteu i us ateneu a les conseqüències que puguin derivar-se d’aquest procés.

Transformadors és un centre social format per individualitats amb diferents trajectòries personals i polítiques aglutinades sota el paraigües de les idees anarquistes. El matí del 16 de juliol ocupàrem l’edifici, que duia 7 anys en desús, amb la intenció de crear un espai alliberat des d’on alimentar escenaris d’autogestió i col·lectivitat. Durant el breu període que portem aquí hem netejat i acondicionat el local i iniciat diverses activitats: menjadors populars, tallers de teatre i de reparació de bicicletes, xerrades, etc. A més, estem treballant per a posar en marxa una cooperativa de consum agro-ecològic i de proximitat, varis locals d’assaig, tallers de tango, un taller d’estampació serigràfica, un laboratori fotogràfic i una biblioteca de temàtica anticapitalista. D’altra banda, estem confeccionant un calendari d’activitats culturals que inclouen cicles de cinema i documentals, exposicions, actuacions i recitals en viu, i presentacions de llibres, per citar alguns exemples.

De tot el que hem fet, ens agradaria destacar dues de les xerrades realitzades aquestes últimes setmanes. En la primera ens vàrem centrar en la vinculació entre aquest espai i el naixement del moviment okupa a Barcelona, i és que entre aquestes parets s’escalfaren els motors per a la primera okupació urbana a l’Estat espanyol, el 7 de desembre de 1984 al carrer Torrent de l’Olla de Gràcia. En la segona, vàrem fer una aproximació a la revolució kurda i la situació d’emergència que es viu a dia d’avui a les zones frontereres del Kurdistan de Turquia i Síria. Considerem que ambdós actes, tant pel simbolisme del primer com per la temàtica del segon, defineixen a la perfecció el caràcter que li volem donar a aquest espai, i quines són les nostres arrels i motivacions últimes.

Projectes com el del CSOA Transformadors responen a una necessitat compartida entre vàries persones i col·lectius d’experimentar formes de participació en allò públic molt més directes i transparents, sense intermediaris, i que siguin capaces de generar dinàmiques col·lectives empoderadores i responsables. Són, a més, garantia de l’existència de llocs des d’on es propagui un pensament crític no alineat amb cap grup econòmic o de poder.

La nostra estratègia ha estat clara des del principi. Optem per l’acció directa per tal de mantenir una autonomia real al marge de les institucions. Creiem que l’autoorganització és el millor camí per a realitzar els nostres desitjos i necessitats. No pactarem ni negociarem amb ningú, perquè no reconeixem l’autoritat dels òrgans de govern ni dels seus tècnics. Ens neguem a entrar en el joc en què els que segueixen les regles són els bons i els que no, els dolents. A acceptar que l’única manera d’aconseguir un petit marge d’acció sigui abaixant el cap i passant pel tub.

Som conscients que aquesta manera de fer xoca de front amb la maquinària burocràtica i posa de manifest les limitacions de la gestió institucional. A aquestes alçades no cal dir que l’obertura de l’expedient no ens agafa per sorpresa. Ens trobem davant d’una paradoxa política escandalosa i que, tard o d’hora, era inevitable. Tot i que és el districte qui ha iniciat el procés, l’actual Ajuntament, conformat per algunes persones de conegut activisme en contra dels desnonaments, serà el màxim responsable del desnonament de Transformadors. L’execució d’aquest vindrà de mans de la Guàrdia Urbana. Però de nou, qui si no l’actual Ajuntament estarà al darrere d’aquesta agressió?

Aquest ha de decidir si aposta per respectar l’autonomia d’espais com el nostre i si li interessa una ciutat amb un perfil polític ample. O si, pel contrari, prefereix continuar aprofundint en el model socio-cultural dels centres cívics, dinamitzadors culturals i subvencions públiques que ens ha conduït cap a la societat apàtica i passiva que patim avui dia; una societat on la cultura no és un bé quotidià construït entre totes sinó un producte de consum.

Haurà de valorar també si es decanta per seguir les estratègies desplegades fins ara per les institucions contra les múltiples dissidències existents en aquesta ciutat al llarg de les darreres dècades. Seria molt poc honest per part seva que utilitzés la intoxicació mediàtica com una forma d’aplanar el camí cap al desnonament. Estem alerta del que es diu als mitjans i, sincerament, el que hem llegit no ens ha agradat gens. Es vol fer de Transformadors un problema?

Finalment, i respecte a la polèmica forçada amb la campanya Exigim Espais, el CSOA Transformadors vol recordar que aquest és un centre social obert a tots els projectes i persones que hi vulguin participar sota un prisma autònom, anticapitalista, feminista i lliure d’actituds racistes o homòfobes, i que de fet ja són molts els veïns i veïnes que s’han passat per aquí per a interessar-se i formar part de la nostra activitat. El que no permetrem sota cap concepte és la intromissió de cap organització amb representació parlamentària que ansii copar a través de les seves corretges de transmissió totes les infraestructures disponibles per a aconseguir així ser força hegemònica al barri i la ciutat.

Nosaltres no marxarem. Seguirem endavant agradi o no. Enfront qualsevol agressió, el CSOA Transformadors respondrà al carrer.

CSOA TRANSFORMADORS
Carrer d’Ausiàs March 60
08010 Barcelona
csoatransformadors [at] riseup [dot] net
https://csoatransformadors.wordpress.com

https://csoatransformadors.wordpress.com/2015/09/07/carta-oberta-a-lajuntament-sobre-lexpedient-de-desnonament-de-transformadors/