Barcelona: La jutgessa dóna quinze dies a les okupants per abandonar La Rimaia

La_Rimaia_BarcelonaAixí ho ha comunicat avui a algunes de les persones que habiten l’edifici després de la seva declaració al jutjat. El propietari podria fer front a una sanció d’entre 25.000 i 500.000 euros per un expedient obert per l’Ajuntament de Barcelona.

La jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, ha requerit a les habitants de La Rimaia que abandonen l’edifici en el termini de quinze dies, abans de “ser desallotjades per la força pública”. Així els ho ha comunicat a les persones que formen part del projecte social que han declarat aquest matí en les dependències de la Ciutat de la Justícia. El procediment continua, tot i que quatre de les famílies que hi viuen es troben en situació de vulnerabilitat i els seus casos hagin estat valorats per la Unitat Contra l’Exclusió Residencial per “estudiar possibles solucions”, segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona.

Es posa en marxa de nou el desallotjament, tot i l’oposició pública mostrada per la Fiscalia, les okupants, l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona en Comú i la CUP. L’advocada Anaïs Franquesa subratllava el passat 2 de novembre que és inusual que tants actors ho sol·licitin i entenia que la jutgessa havia de suspendre el desallotjament. Per la seva banda, un membre de la nova Rimaia assegurava que no confien en la Justícia i que “serà la força popular la que l’aturi”.

A l’espera del desenllaç, l’ajuntament ha obert un expedient al propietari de l’edifici. Es tracta d’un “expedient de declaració de situació anòmala” per “mantenir buits durant dècades, en concret des de 1993, els pisos d’aquest immoble de forma injustificada i permanent”. El propietari s’enfronta ara a sancions que poden anar des dels 25.000 als 75.000 euros. Si la infracció no es corregís o hi hagués reiteració, “la quantitat màxima prevista a la ciutat de Barcelona per aquest tipus d’infracció és de 500.000 euros”.

Per al consistori, l’okupació de la finca no és “cap justificació” pel propietari per no haver complert amb la funció social de l’immoble. En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Barcelona asseguren que han mantingut diferents reunions amb el propietari de l’edifici per “trobar fórmules per destinar a lloguer social els pisos”. Una opció que ha estat rebutjada.

Maties Lorente, La Directa https://directa.cat/actualitat/jutgessa-dona-quinze-dies-okupants-abandonar-rimaia