Barcelona: Dues dones de les Corts denuncien els Mossos per vexacions durant un registre corporal

201610_Protesta_despres_del_desallotjament_centre_social_La_BenaventuradaL’assemblea de dones Cortsenques Dissidents denuncia que es van produir abusos mentre eren escorcollades després de desallotjar el Centre Social la Benaventurada, el passat 30 d’octubre.

L’assemblea de dones del barri barceloní de les Corts Cortsenques Dissidents, juntament amb Alerta Solidària i la Benaventurada han fet aquest matí una roda de premsa a les portes de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, justament abans de presentar una denúncia per vexacions contra els Mossos d’Esquadra. També han inclòs a la denúncia la comissió d’un pressumpte delicte de violació de domicili perquè entenen que no es comptava amb autorització ni procediment judicial per dur a terme el desallotjament de l’immoble.

La denúncia es basa en el fet que, segons els col·lectius denunciants, el passat 30 d’octubre, durant el desallotjament de l’edifici de la Benaventurada, els Mossos d’Esquadra haurien efectuat registres corporals integrals amb nuesa tant sols a dues de les presents, totes dues dones. Des de Cortsenques Dissidents s’entén que els Mossos d’Esquadra van sobrepassar els límits contemplats en la llei durant aquesta mena d’actuacions, i denuncia que “aquestes actituds estan avalades pel conseller d’Interior”. Segons Norma Pedemonte, portaveu d’Alerta Solidària, “es tracta d’unes actuacions clarament vexatòries i que no tenen altra finalitat que perpetuar la discriminació de gènere que patim les dones”.

Donat que aquest tracte només s’hauria reproduït en les dues activistes dones i no pas als seus companys homes ni tampoc a les altres dues veïnes presents, les dues dones protagonistes han procedit a denunciar el cos policial al Jutjat de Guàrdia per un pressumpte delicte contra la integritat moral, amb l’objectiu –han explicat– de fer públic el “tracte discriminatori i sexista que van rebre el dia del desallotjament de la Benaventurada”. Des d’Alerta Solidària, es demanen també responsabilitats polítiques i que el conseller d’Interior repugni aquests fets i garanteixi que no es tornin a repetir.

Paral·lelament, Cortsenques Dissidents entén que aquest no és el primer cas on els Mossos reprodueixen aquest comportament i, per això, ha anunciat l’inici d’una campanya anomenada Repressió Sexista per fer evident aquesta “repressió sexista que pateixen les dones per part dels cossos policials i de seguretat a Catalunya”.

Excessos per part dels Mossos d’Esquadra

Durant la roda de premsa també han intervingut les dues denunciants per explicar com es van donar els fets. L’escorcoll es va realitzar amb totes les persones que estaven dins l’immoble en una mateixa sala: homes i dones. Les dues dones expliquen que van “rebre un tracte diferencial” respecte els seus companys homes a qui els Mossos d’Esquadra van registrar primer. A la casa no hi havia llum i durant l’escorcoll, tal com expliquen, a més dels procediments rutinaris, “l’agent va posar una mà entre les calces i la pell de manera que una llanterna enfocava dins el cos”. Tot i que va ser una dona agent la que va realitzar el registre, aquest s’hauria dut a terme en la mateixa habitació on hi havia majoritàriament policies masculins. “Creiem que són fets que s’han de denunciar perquè són tractes totalment discriminatoris, vexatoris i intimidatoris que s’han de fer públics”, ha comentat durant la roda de premsa una de les denunciants.

La finalitat de la denúncia i de la roda de premsa, tal com s’ha explicat aquest matí, no era tant explicar els fets sinó crear un altaveu perquè es donin a conèixer altres casos. “Volem que les dones sàpiguen que és legal i què no, quin tracte hem de rebre i així tinguem eines per apoderar-nos i poder dir que no quan estem rebent un tracte inadequat”, ha conclòs la segona denunciant.

Carla Benito, La Directa https://directa.cat/actualitat/dues-dones-de-corts-denuncien-mossos-vexacions-durant-un-registre-corporal