Baix Empordà: Les activistes contra la MAT consideren que el Govern ha militaritzat la zona per fer la ‘feina bruta’ a Red Eléctrica

Els Mossos d’Esquadra estan exercint molta pressió sobre els col·lectius que s’oposen a línia de Molt Alta Tensió (MAT) al Baix Empordà. Des que les activistes van realitzar una acampada contra les obres el passat mes d’agost, els controls policials, sovint arbitraris i acompanyats de violència, han esdevingut habituals. L’últim episodi repressiu es va viure el passat 16 d’octubre, amb el desallotjament del Mas Castelló.

Els Mossos d’Esquadra van desallotjar el dimecres passat el Mas Castelló, una masia ocupada pel moviment anti-MAT al Baix Empordà. El desplegament policial va ser tan espectacular que a primera hora del matí es va témer que els Mossos d’Esquadra pretenien desallotjar el bloc ocupat per la PAH a Salt. Però les furgonetes provinents del quarter general d’Egara van passar de llarg; es dirigien cap a un objectiu més senzill i allunyat de les càmeres. Aprofitant que aquell dia el bloc de Salt monopolitzava l’atenció informativa, els mossos van poder actuar al Mas Castelló sense que gairebé cap mitjà de comunicació se’n fes ressò.

Malgrat que, en el desallotjament, hi van participar desenes d’agents de la Brigada Mòbil (BRIMO), de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i de la Divisió d’Informació dels Mossos d’Esquadra, l’operació no va causar sorpresa al Baix Empordà. De fet, des que el moviment anti-MAT va reprendre l’activitat el passat estiu, la presència policial a la comarca ha estat constant i massiva, fins al punt que algunes persones defineixen la zona afectada per les obres com un “espai militaritzat”.

Orriols, Fellines, Viladasens, Bàscara… aquests són alguns dels municipis empordanesos que han viscut de ben aprop la repressió dels col·lectius que s’oposen a la MAT. Es tracta de pobles petits i rurals, on hi viu molta gent gran i, per aquesta raó, les operacions policials han passat molt desapercebudes.

Insults, humiliacions i amenaces

La presència policial al Baix Empordà es va començar a notar al mes d’agost, durant una acampada prèvia a l’ocupació del Mas Castelló. Es tractava sobretot de policies de paisà que no interferien en el dia a dia de les poblacions. Després de l’ocupació de la masia, però, diverses dotacions de la BRIMO i dels ARRO van establir-se de forma permanent a la zona. A partir de llavors, els controls i les identificacions van esdevenir habituals.

Els controls van ser especialment estrictes durant les primeres setmanes d’ocupació del Mas Castelló. Es realitzaven a qualsevol hora i a qualsevol lloc: a l’entrada dels pobles, en un camí rural, a la sortida d’una benzinera… Les retencions podien prolongar-se durant més d’una hora, perquè els agents identificaven a tots els ocupants dels vehicles i els escorcollaven a fons. A més, en aquests controls també es requisaven materials considerats sospitosos. En alguns casos es tractava d’objectes tan inofensius com eines de jardineria o una navalla per collir bolets.

Segons el relat de les persones afectades, el pitjor de tot era l’actitud de la policia, que qualifiquen de provocadora i prepotent. Les veïnes amb qui hem pogut parlar asseguren haver estat vexades, insultades o amenaçades de forma reiterada durant els últims dos mesos. Una persona afirma haver rebut una escopinada a la cara. Una altra, haver estat amenaçada de mort. Com que aquestes operacions es realitzaven en un entorn rural i sense testimonis incòmodes, els agents podien actuar amb absoluta impunitat.

A banda dels controls de carretera, la policia catalana també ha realitzat una exhaustiva tasca de vigilància de totes les persones “sospitoses” de participar en les mobilitzacions contra la MAT. La prova d’això va ser la detenció de tres veïnes que acudiren al desallotjament del Mas Castelló el dimecres passat. Aquestes persones van ser reconegudes de forma immediata per agents de la Divisió d’Informació dels Mossos d’Esquadra i ara les acusen dels delictes de coaccions, danys i deslluïments en béns immobles.

La “feina bruta” de Red Eléctrica Española

Més enllà dels abusos concrets que hagin pogut cometre els Mossos d’Esquadra, les activistes sospiten que la policia catalana està fent la “feina bruta” de Red Eléctrica Española. L’operadora necessita acabar les obres tan aviat com sigui possible, perquè el tram entre Bescanó i Santa Llogaia permetrà connectar la infraestructura amb França. Les propietàries que, encara ara, es neguen a cedir els seus terrenys i els col·lectius que s’oposen a la MAT retarden l’avanç de les obres. A més a més, algunes persones han interposat demandes judicials perquè el traçat de la línia no respecta la distància de seguretat recomanada que estableix la legislació, de manera que les obres podrien quedar paralitzades en qualsevol moment si un tribunal s’hi posicionés en contra.

Les activistes asseguren que la feina que estan fent els Mossos d’Esquadra al Baix Empordà simplifica molt les coses. “Ofegant els nuclis de resistència i atemorint un territori” que s’ha mostrat reiteradament en contra d’una infraestructura que es percep com “innecessària i nociva”, els mossos faciliten l’avanç de les obres i aconsegueixen “per la via de la imposició física el que no s’ha aconseguit per la via dels arguments”.

PERE FUSTER / @ARIETCAT | 20/10/2013 http://directa.cat/noticia/repressio-policial-acompanya-les-obres-linia-molt-alta-tensio-al-baix-emporda