Barcelona: “No hi haurà negociació amb qui ha enderrocat Can Vies. Que ens deixin reconstruir-lo en pau”

Barcelona_sants_Can_vies_web.jpg

Can Vies no s’asseurà a la taula amb l’Ajuntament de Barcelona. Pau Guerra, membre del centre social autogestionat, ha assegurat que aquest diàleg no es produirà amb qui ha desallotjat i enderrocat l’edifici que des de feia 17 anys funcionava al número 42 del carrer Jocs Florals. “No els volem i no els necessitem, que ens deixin reconstruir en pau el centre social”, ha sentenciat el jove en el marc d’una roda de premsa que s’ha fet aquest matí a Can Batlló. L’acompanyaven en Marc Justícia en nom de l’Assemblea de Barri de Sants (ABS) i Ferran Aguiló com a portaveu de la Plataforma de suport a Can Vies.

A l’Auditori de Can Batlló s’han comptabilitzat fins a quinze càmeres de televisió, entre les que hi havia premsa d’alguns països europeus, i redactors de tots els diaris catalans i de l’Estat espanyol. Davant d’un cartell on es llegia “L’única solució, reconstrucció” han refermat la idea que la gent del barri aquest dissabte al matí reconstruirà amb les seves pròpies mans el que el consistori “ha destruït” al llarg de la setmana. “Treure’m pedra per pedra i amb l’ajut de gent que en sap, arquitectes, manobres, acondicionarem l’espai i l’omplirem de vida”, “si l’Ajuntament és cert que té voluntat de diàleg ho comprovarem aleshores, que ens deixin reconstruir l’edifici”, ha sentenciat Aguiló.

L’Ajuntament ha anunciat, després de quatre dies de protestes, que atura de moment l’enderrocament de Can Vies –tot just ahir havia enderrocat un part més. Malgrat això la cita per la reconstrucció del centre social continua. Serà a les 10 del matí a les portes de Can Batlló per anar en manifestació fins a Can Vies. L’altra cita de la jornada serà a la tarda a la plaça Universitat, on hi confluiran columnes de manifestants provinents de tots els barris.

Dimissió de Jordi Martí i Xavier Trias

Diversos periodistes han insistit en la pregunta de si Can Vies acceptava la negociació amb el consistori a través dels punts plantejats pel Centre Social de Sants. Els tres representants que eren a la taula han coincidit en agrair la proposta veïnal i han compartit l’objectiu d’aturar l’enderroc i reconstruir la finca, però han descartat la “foto” de la negociació amb la cúpula municipal, recordant a més la petició de dimissió de Jordi Martí i Xavier Trias. Aguiló ha destacat el paper de Martí en tot el procés “ens hem sentit menystinguts, ens hem sentit enganyats per un personatge que va plantejar una falsa negociació i després va enviar els Mossos a desallotjar l’endemà de les eleccions europees. No tenim res a parlar amb ell”.

En relació a la violència que es viu al barri han exigit la “desmilitarització” dels carrers, alhora que han considerat normal que molta gent s’hagi defensat de la policia darrera de les barricades. “No són italians, no són provocadors, és gent de Sants que està farta de la prepotència, de les pallisses policials, aquí hi ha una gran part d’explicació del que està passant”, “ja n’hi ha prou de construir falsos discursos sobre la violència, anem a l’arrel, a les causes, ja no només és Can Vies, són tres anys de retallades, atur, repressió, no oblidem la data del 27 de maig de 2011, quan van desallotjar la plaça Catalunya. Aquell dia totes érem pacífiques i estàvem indignades, però ara ja no només hi ha indignació, hi ha ràbia”.

JESÚS RODRÍGUEZ / @ALBERTMARTNEZ | 30/05/2014 http://directa.cat/noticia/%E2%80%9Cno-hi-haura-negociacio-amb-qui-ha-enderrocat-can-vies-que-ens-deixin-reconstruir-pau-centre