Barcelona: L’Ajuntament desallotja la Residència d’Estudiants Autogestionada del Raval

A les vuit del matí, agents de la Guàrdia Urbana han començat el dispositiu per fer fora les 30 okupants que resistien a l’edifici. El consistori justifica la decisió amb els informes tècnics que alerten sobre les deficiències arquitectòniques del bloc.

El desallotjament de la Residència d’Estudiants Autogestionada, situada al número nou del passatge de Sant Bernat del Raval barceloní i propietat de l’Ajuntament de Barcelona, ha començat al voltant de les vuit del matí d’avui. Primer, amb l’arribada d’agents de paisà per lliurar l’ordre de desallotjament. Minuts més tard, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha desplegat els antiavalots davant el grup de persones que s’han apropat a l’edifici per donar suport a la trentena de persones que resistien dins. Durant el matí, la GUB ha anat desallotjant les okupants, que han sigut identificades. L’argument que ha fet servir el consistori municipal per procedir amb el desallotjament ha estat els informes tècnics que alertaven de les deficiències arquitectòniques de l’edifici.

El bloc va ser fins a l’any 2008 la seu d’una escola d’adults, però va quedar en desús com a conseqüència de suposats danys a l’estructura. El bloc estaria buit fins al març de l’any passat, quan un grup d’estudiants del campus del Raval de la Univesitat de Barcelona decidien emprendre l’okupació per denunciar “la situació de precarietat que viu l’estudiantat i el procés de gentifricació que viu el barri”, segons explicaven les impulsores de l’acció. L’entrada a l’edifici s’emmarcava dins la campanya Simulacres de Democràcia Directa de la Federació Anarquista de Catalunya i “pretenia demostrar l’efectivitat de l’autogestió com a forma de combatre el context capitalista”.

Segons les okupants de l’edifici, l’amenaça de desallotjament va arribar el passat 14 de juny quan l’ajuntament va comunicar la decisió de desallotjar-los de la seva propietat. “Sempre han amagat amb arguments tècnics/arquitectònics (els quals hem refutat un a un mitjançant informes realitzats amb l’ajuda d’arquitectes i advocats) les motivacions reals que els porten a desallotjar la REA”, expliquen al seu comunicat. “Amb l’informe que va presentar l’ajuntament, vam recollir una sèrie de mesures per neutralitzar els riscs que es mencionaven al document, però no vam obtenir resposta”, argumenta David Cuadrado, un dels membres del projecte.

La regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, explicava la versió de l’ajuntament en una publicació al Facebook. L’objectiu, segons Pin, seria remodelar l’edifici per instal·lar-hi posteriorment l’escola de músics del Raval. “Els estudis tècnics van acabar fa uns mesos i concloïen que tal com està l’edifici, no pot ser utilitzat com a pública concurrència, així com que té un risc evident per les persones que en fan ús quotidià”. Segons la regidora, les okupants “van anunciar que farien un estudi alternatiu, que a dia d’avui encara no hem vist”, contràriament al que expressen les estudiants. “Hem tingut altres okupacions d’espais municipals, quan han estat ocupacions delinqüencials s’han desallotjat immediatament, quan no, s’ha buscat solució per les famílies, o s’ha negociat la sortida. En aquest cas, no ha estat possible, així que hem hagut de prendre la decisió de desallotjar la REA”, conclou la regidora.

“Gràcies a algunes informacions que ens han arribat, estem pràcticament segurs que l’ajuntament té el pla d’enderrocar l’edifici i que no es podrà fer fins a dins d’uns mesos. L’edifici quedarà buit durant un temps en un barri amb una gran problemàtica pel que fa a l’habitatge”, assegura Cuadrado. Des de la REA, a més, asseguren que el projecte no s’ha acabat. En aquest sentit, han convocat aquesta tarda a tothom que vulgui donar suport al projecte. Alhora, han anunciat que cercaran un nou espai al barri per donar continuïtat al projecte.

Maties Lorente, La Directa https://directa.cat/actualitat/lajuntament-de-barcelona-desallotja-residencia-destudiants-autogestionada-del-raval