Barcelona: L’Audiència Nacional va ordenar l’escorcoll de Kasa de la Muntanya als Mossos ahir

La mesura s’ha pres en relació a les investigacions comandades pel magistrat Javier Gómez Bermúdez, que durant els darrers mesos ha instruït el cas sota “secret d’actuacions” al·legant un “risc de desaparició o manipulació de proves”.

La Directa ha tingut accés al document que ha autoritzat els Mossos d’Esquadra a procedir a l’escorcoll de la Kasa de la Muntanya, històric edifici okupat al districte de Gràcia de la ciutat de Barcelona. Les dues pàgines porten el segell del jutjat central d’intrucció número tres de l’Audiència Nacional espanyola, amb seu a Madrid, i van ser rubricades pel secretari judicial durant el dia d’ahir.

La finalitat d’aquest operatiu, que ha rebut el nom d’Operació Pandora, seria desarticular “una organització terrorista de caire anarquista” a la qual se li atribueixen “diversos atemptats amb artefactes explosius”, segons la nota de premsa publicada per l’àrea de comunicació del cos de Mossos d’Esquadra.

En aquest document de diligències prèvies, el jutjat d’instrucció depenent de l’AN autoritzava la policia a escorcollar Kasa de la Muntanya els dies 16 i 17 de desembre. En el redactat s’especifica clarament que els agents poden procedir a l’escorcoll de la casa i de “totes i cadascuna de les dependències annexes que la composen”, arribant a l’extrem d’incloure places privades d’aparcament i els vehicles allí estacionats. El document ordena que es revisin espais com els comptadors de la llum, arxius, terrats i “qualsevol caixa forta, estança blindada o similar que es pugui trobar a l’interior dels immobles”. Aquest interès queda justificat en el redactat de l’autorització d’escorcoll per l’interès del jutge en “localitzar i confiscar objectes, vestigis, instruments, documents, efectes o qualsevol altre element provatori que guardi relació amb el delicte objecte de la present investigació”. Tanmateix, la missiva apunta que el decomís d’aquests elements podria servir per procedir a la localització i detenció de persones implicades amb els fets investigats.

Un dels punts més destacables de l’autorització d’escorcoll és que el jutjat habilita els agents a clonar in situ tots els dispositius d’emmagatzematge de dades (disc durs, pen drive, etc.) que es trobin. El jutjat ho argumenta afirmant que aquesta pràctica permet “agilitzar la pràctica de les diligències imprescindibles”. A la pràctica, segons ha pogut saber la Directa, els Mossos d’Esquadra estan requisant tot el material informàtic que troben durant el registre de la Kasa de la Muntanya.

D’altra banda, el jutjat central d’instrucció de l’AN ordena de forma explícita que totes aquestes actuacions les hauran de dur a terme els Mossos d’Esquadra, com és habitual en aquest casos. Per últim, es posa en coneixement del ministeri fiscal i les altres parts personades aquesta resolució i se’ls adverteix que tenen la opció d’interposar recurs de reforma i/o apel·lació en el plaç de tres dies. Vint-i-quatre hores després, l’ordre s’ha fet efectiva.

La Directa, Redacció 16/12/2014 https://directa.cat/actualitat/laudiencia-nacional-va-ordenar-lescorcoll-de-kasa-de-muntanya-als-mossos-ahir