Barcelona: Una dècada de mercenaris al servei de l’especulació

Desokupa_Enersto_Navas_i_Jivko_IvanovEls fets de Can Dimoni no són nous ja que si repassem l’hemeroteca trobem incidents similars entre els anys 2006 i 2010 a la ciutat de Barcelona i als municipis de Terrassa i Sabadell.

L’episodi de Can Dimoni i Desokupa no és el primer en el que un escamot no policial, ben preparat i coordinat, fa la feina a les immobiliàries i accelera amb la força bruta la resolució dels eventuals processos judicials. I tampoc és el primer cop que, operant entre la il·legalitat i la permissivitat policial, els escamots que efectuen els desallotjaments gaudeixen de total impunitat per a abandonar l’escena dels fets, sovint després d’una protocol·lària identificació.

El mes de març de l’any 2005, okupants d’un edifici al número 53 del carrer de Portal Nou van denunciar al Contrainfos els diversos atacs patits amb còctels molotov contra l’habitatge rere les amenaces d’un escamot, que segons denunciaven havia estat enviat presumptament per la immobiliària Immorima, propietaria de l’immoble. Al número 107 de la Directa, l’Octubre de l’any 2008, ja es parlava del sorgiment d’escamots que havien desallotjat violentament diferents espais okupats als barris barcelonins de Les Corts, Sant Andreu de Palomar i Sants. “Amb un parell d’hores i una despesa d’entre 3.000 i 6.000 euros, aquests escamots desallotgen qualsevol casa; ja hi ha diverses empreses de seguretat i de detectius que ofereixen aquest tipus de serveis” resava aleshores el destacat de la publicació.

Un dels grups de l'empresa Desokupa lluint jaquetes amb el logo de l'empresa

Un dels grups de l’empresa Desokupa lluint jaquetes amb el logo de l’empresa

L’estiu de 2008, un grup armat amb pals de ferro, navalles i malls va ensorrar la porta del número 25 del carrer Benavent, al barri barceloní de Les Corts, recent okupat per un grup de joves. Aquests van ser expulsats per l’escamot fins al carrer entre amenaces i cops. L’arribada de la policia va dispersar-ne els ‘matons’, tot i que dos d’ells es van quedar fins que el paleta va completar la tàpia de ciment. En aquest cas, els Mossos d’Esquadra van identificar aquests membres de l’escamot assaltant, però van donar el cas per tancat i no van obrir cap investigació contra el grup.

Finalment, el 15 de setembre d’aquell mateix any, un grup de joves va ser expulsat d’un edifici recentment okupat al carrer Gran de Sant Andreu de Palomar. Segons van afirmar les okupants, “vuit operaris, amb la supervisió d’una patrulla dels Mossos d’uniforme i una altra de paisà, van empènyer la gent que donava suport a l’okupació des del carrer i esbotzaren la porta a cops de mall”. Tot seguit, “els operaris contractats van destrossar envans i sostres, abans de tapiar-ho tot per evitar que ningú hi tornés a entrar”.

Escamots professionals

En aquella edició de la Directa, ja s’apuntava a la proliferació d’escamots organitzats i professionalitzats que efectuaven tasques de desallotjament. S’assenyalava que alguns provenien de la seguretat privada de Castelldefels, Gavà i Terrassa –alguns d’ells vinculats al sindicat ultradretà TNS (Trabajadores Nacional-Sindicalistas)– relacionats amb clubs de futbol locals i una empresa sabadellenca especialitzada en les sales de joc i màquines escurabutxaques. En relació a això, a Sabadell també es va viure un episodi de similar desenllaç protagonitzat per aquesta empresa dedicada al joc, que alhora era titular d’un immoble que va ser okupat.

Tanmateix, segons fonts de la Conselleria d’Interior de l’època, es va detenir a un Mosso fora d’horari laboral, enxampat a Castelldefels després de ser contractat per una empresa immobiliària, quan es disposava a extorsionar un deutor de l’empresa que l’havia contractat. Aquest agent actuava organitzadament amb altres agents de seguretat. Tots ells treien un sobre-sou fent xantatges i desallotjaments. Des del Departament d’Interior només va transcendir que treballava en una de les unitats especialitzades (antidisturbis, grups d’intervenció) de la comissaria de Sabadell i no es van donar més detalls sobre quines van ser les conseqüències penals i disciplinàries que va patir l’agent.

El penúltim capítol de la saga es va produir el febrer de l’any 2010. Membres de la facció més violenta dels Boixos Nois, els Casuals, van ser detinguts pels Mossos d’Esquadra acusats d’extorsió, narcotràfic i agressions. Fonts policials van explicar que alguns dels detinguts també desallotjaven cases okupes per encàrrec dels propietaris dels immobles, que volien estalviar-se els honoraris d’advocats i el llarg procés legal i judicial requerit per fer un desallotjament.

Blanca Todó, La Directa https://directa.cat/una-decada-de-mercenaris-al-servei-de-lespeculacio